0
Sepetiniz boş.
Ara toplam 0,00
Sepete Git Alışverişe devam et

STEM EĞİTİMİ

STEM EĞİTİMİ ÇOCUKLARA NASIL YARDIMCI OLUR? Bilim ve Teknoloji Haftası Kutlu Olsun!

Bilim ve teknoloji; birbirini besleyerek gelişen muhteşem bir ikilidir. Ayrı tanımları olan bu iki uğraş, kendine has metotlarla uçsuz bucaksız bir evrende iş birliği kurarak ilerlemeyi ilke edinir. Sürekli öğrenerek üretmeyi ve sonra daha iyisini üretmeyi, evrenin ve doğanın gizemini keşfederek daha iyi bir dünyaya ulaşmayı ister. Kaynağı doğa olan bilim, deney/gözlem metotları ile doğayı anlamaya ve güvenilir bilgiyi üretmeye çabalar. Bilimin sunduğu yasalarla sınırlı olan teknoloji ise bilimin ortaya koyduğu bu bilgileri ve doğadan elde ettiği kaynakları kullanarak insanlığın ihtiyaç duyduğu teknolojileri üretir. Teknoloji de sunduğu yeni aygıtlarla bilimin gelişimini destekler. İşte bu muhteşem ikilinin ekseninde baş döndürücü bir hızla dönüşmekte olan bir çağı yaşıyoruz bugün… Bugün, günümüzde çok popülerleşen STEM(Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) yaklaşımı ile eğitimin de 21. yüzyılın gerçeklerine ve beklentilerine uygun olarak -teknolojinin ilerleyişi kadar hızlı olmasa da- dönüşme çabasında olduğuna şahit oluyoruz…

Her yıl, 8-14 Mart tarihleri arasında kutlanan Bilim ve Teknoloji Haftası; bilimin ve teknolojinin el ele vererek öncülük ettikleri değişimi topluma aktarmayı, genç nesillere bilimi ve teknolojiyi sevdirmeyi amaçlar. Biz de bu vesileyle; Robot Çağı denilen 21. yüzyılın yarattığı dönüşüme, geleceğe ve çocuklarımızı geleceğe hazırlama yolunda STEM yaklaşımının kullandığı eğitim metotlarına ve STEM eğitiminin çocuklarımıza sağladığı faydalara değinmek istiyoruz.

21. Yüzyıl, Gelecek ve STEM

21. yüzyılın “Robot Çağı”, “Bilgi Çağı”, “Dijital Devrim” ve “İkinci Rönesans” çağı olarak adlandırılması hiç de şaşırtıcı değildir. Günümüzde bilimin ve teknolojinin; dünyamızı, yaşayış biçimimizi, meslekleri ve genel olarak iş hayatını her geçen gün daha da fazla şekillendirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, “teknolojiyi kullanarak yeni ürünler geliştirme ve üretme” becerisi küreselleşen dünyanın yeni ilgi alanları arasında öne çıkıyor… Geleceğin resmini tam olarak çizemeyiz ancak şu bir gerçek ki başka bir gezegenin istilasına uğramak ya da kendi ürettiğimiz robotlar tarafından köleleştirilmek gibi kötü senaryolar gerçekleşmediği ve gezegenimiz varlığını korumaya devam ettiği sürece insanlık olarak ortaya koyduğumuz bilim ve teknoloji, gelecekte daha da güçlü bir şekilde var olacak.

Hiç şüphe yok ki insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki iş bölümünün değişmesiyle beraber gelecekte teknoloji ve mühendislik temelli meslekler çeşitlenerek çoğalacak ve muhtemelen her meslek teknolojiyle dost olmayı gerektirecek. Gelecekte yepyeni meslekler doğacak, çalışma hayatı daha esnek ve daha dijital bir hal alacak. Tüm bunlar olurken dönüşüme uyum sağlamak ve bu dönüşümü insan dostu buluşlarla desteklemek için yeni becerilere de ihtiyacımız olacak. Elbette sadece teknolojide ustalaşmakla ilgili değil bu beceriler… Bunlar, bize gerçekçi bir iyimserlikle eleştirel düşünmeyi, analiz etmeyi ve plan yapmayı kazandıracak beceriler… Dünya Ekonomik Forumu’na göre ekonomik kalkınma için geleceğin öne çıkan favori becerileri: analitik düşünme ve yenilikçilik/aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri/ yaratıcılık, özgünlük ve inisiyatif alma/ teknoloji tasarımı ve programlama /eleştirel düşünme ve analiz etme /karmaşık problem çözme/ duygusal zekâ/ muhakeme, problem çözme ve düşünce /sistem analizi ve değerlendirmesi…

Peki, İkinci Rönesans dönemine bizler ve çocuklarımız ne kadar hazırız? STEM, tam da bu noktada devreye giren bir yaklaşımdır. STEM eğitimi, çocuklarımızı geleceğin dünyasına uyum sağlamaları için gerekli olan becerilerle donatmaya çabalarken alışkın olduğumuzdan farklı metotlara başvuruyor, eğitimin temellerini yeniden oluşturma yolunda dünya çapında yaygınlaşarak ilerliyor ve gelişiyor. Eğitimin sadece duvarlar arasında yapılmayacağı ve eğitimin bilimsel gerçeklere dayanarak yeniden şekillendirilmesi gerektiği fikri STEM eğitim yaklaşımının da desteği ile yavaş yavaş yerleşiyor.

STEM nedir?

STEM kavramı ilk olarak Amerika Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) tarafından dile getirilmiştir. Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinlerinin isimlerinin kısaltması olarak ortaya çıkan STEM, içinde bulunduğumuz yüzyılın becerilerini geliştirmeyi sağlayan bir eğitim yaklaşımı sunmasından ötürü artan bir hızla popülerleşiyor. Dünya giderek dijitalleşirken, STEM de eğitim sistemimizin hayati bir parçası haline geliyor. Başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere günümüzde pek çok okul -kimi hızla, kimi daha yavaş bir şekilde- müfredatlarına STEM uygulamalarını da entegre ediyor. Yaygın kara tahta yaklaşımı; etkileşimli dokunmatik ekranlar, VR, projektörler ve hatta eğitim robotları gibi daha dijital dostu öğretim araçlarına doğru kayıyor.

Genellikle “Geleceğin Müfredatı” ve eğitimde bir sonraki dalga olarak adlandırılan “STEM” eğitimi; Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinlerini kaynaştırarak hızla değişen koşullara uyum sağlamaları için çocuklara “yaparak öğrenme” metodu ile etkili bir şekilde öğrenme fırsatı sunar. STEM eğitimi, çocukların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında sahip oldukları bilgileri bir araya getirerek fikirler ve somut bir bütün oluşturmalarına olanak tanır. STEM eğitiminde öğrenciler ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak, deneyimleyerek ve üreterek etkili bir şekilde öğrenirler.

STEM neden önemlidir?

Doğuştan merak etmeye ve korkusuzca deneyimleyerek öğrenmeye programlanmış olan çocuklarımız ancak edindikleri bilgileri somutlaştırdıklarında veya bu bilgileri kullanabilecekleri deneyimleri olduğunda gerçekten öğrenirler. Çocuklarımız, doğuştan bir bilim insanı veya bir sanatçı gibidir. Onlar, kendi bilgilerini yaratmak ve kendi dehalarını ortaya koymak için sadece doğru uyaranlara ve doğru etkileşimlere ihtiyaç duyarlar. Her deneyimin içinde bir oyun kurmak isterler. Oyunlar, çocuklar için gözlem ve deney yaparak üretmeyi öğrenmenin en etkili yoludur. Nasıl ki bardağı yere fırlattıklarında camın parçacıklara ayrılacağını bilgisini yaşayarak etkili bir şekilde öğrenirler, onlar aslında her bilgiyi deneyler yaparak test ettikleri ya da kullandıkları zaman daha iyi öğrenirler. Bu, günümüzde bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. STEM eğitimi, bu gerçeği dikkate alır ve çocukların “Bu bilgiyi hayatımın neresinde kullanacağım?” sorusuna cevap bulabilecekleri bir yaklaşımı benimser. Çocuklar STEM programlarında deneyimle öğrenme, takım çalışması yapma, iş birliği kurma, eleştirel ve yaratıcı düşünme fırsatı bulur.

STEM İşleri Ekonomimizin Geleceğidir

Sağlam bir STEM eğitimi, ekonomimiz için giderek daha önemli hale geliyor. STEM mesleklerinde istihdamın 2028 yılına kadar %8,8 artması ve genellikle güçlü bir STEM geçmişi gerektiren sağlık mesleklerinin daha da büyümesi bekleniyor.

STEM, Eleştirel ve Yaratıcı Düşünmeyi Öğretir

STEM eğitimi yalnızca STEM kariyerlerine girmeyi planlayan öğrencilere yardımcı olmaz. Mantıksal düşünce süreçlerine ve problem çözmeye odaklanma, öğrencilerin her alanda başarılı olmalarına yardımcı olacak zihinsel alışkanlıklar geliştirmelerini sağlar. STEM programları, öğrencileri eleştirel ve yaratıcı düşünerek kendi çözümlerini bulmaya zorlar. Sonuç olarak, kaliteli bir STEM eğitimi alan öğrenciler, “gelecek nesil yenilikçiler” olmaya hazırlanırlar.

STEM, Takım Çalışması İçin Eşsiz Fırsatlar Sağlar

Ekip çalışması, başarının en önemli itici güçlerinden biridir. Modern dünyada yaşamak ve çalışmak, genellikle büyük ve çeşitli bir insan grubuyla iş birliği kurmayı gerektirir. STEM programlarında öğrenciler -ister bir laboratuvar araştırması üzerinde ister bir robot projesinde- birlikte çalışarak iş birliği kurma, kendilerini ifade etme ve iletişim becerilerini aktif olarak geliştirirler.

STEM, Öğrencilerin Proje Yönetim Becerilerini Geliştirir

STEM eğitimi, genellikle uygulamalı projeleri içerir. Bir robot, motor veya bilgisayar programı oluşturmak genellikle birden çok adımı içerir. STEM eğitimi sürecinde öğrenciler zamanlarını nasıl yöneteceklerini ve projelerini daha küçük adımlara nasıl ayıracaklarını öğrenirler. Bu; ileride ister bir ofis projesi üzerinde çalışsınlar ister bir ev tadilatı yapıyor olsunlar, hayatları boyunca onlara yardımcı olacak bir beceridir.

Dünya giderek bilimin ışığında dijitalleşirken eğitime, bilime ve teknolojiye bakışımız da değişmeli. Geleceğin işleri henüz icat edilmedi, ancak bu işlerin pek çoğu muhtemelen STEM'i de kapsayan işler olacak. Çocuklarımız, gelecekte hangi işi seçerlerse seçsinler bilim ve teknoloji ile uyum sağlamalılar. Bugün dünyanın en önemli projesi, çocuklarımızı sevgi ile büyütmek; onları, bilimin ve teknolojinin de katkısı ile daha iyi bir geleceği kurmaya teşvik etmek olmalıdır.

Bilim ve Teknoloji Haftası Kutlu Olsun!

KidZania’dan sevgilerimizle.

Satın Al
Açılış Saatleri
Giriş Ücretleri
Üye Girişi Sepetim