ÇEVRE KORUMA HAFTASI
ÇOCUKLARA, DOĞA SEVGİSİ KAZANDIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Çevre Koruma Haftası Kutlu Olsun!
Dünya Çevre Günü ile başlayan ve 5-11 tarihleri arasında kutlanan “Çevre Koruma Haftası”nın içindeyiz. KidZania İstanbul olarak, çocuklara doğa sevgisi/çevre bilinci kazandırmanın önemini biliyoruz ve “Daha Sürdürülebilir Bir Dünya” temalı etkinliklerimizle bu haftayı kutluyoruz. İnanıyoruz ki ancak doğa sevgisi var olmaya ve çoğalmaya devam ederse Dünya üzerindeki yaşamı sürdürülebilir hale getirebiliriz… “Doğayı seven, doğayı korur” diyoruz ve bugünkü yazımızı doğa sevgisine adıyoruz… Unutmayalım; giderek betonlaşan ve doğayla bağlantımızı koparan yaşam biçimlerine mahkûm olmak zorunda değiliz. Çocuklarımız için daha sürdürülebilir ve daha güzel bir gelecek hayal ediyorsak tüm zorlukları aşarak doğasever nesiller yetiştirmeye gayret etmeliyiz.
“Doğa ziyaret edilecek bir yer değildir. O, evdir.” sözüyle, doğanın ne olduğuna dair çok basit ve çok güçlü bir tanımlama yapmış Gary Snyder. Tıpkı çevre aktivisti ve Beat kuşağının önemli şairlerinden Synder’ın da ifade ettiği gibi doğa, biz insanların ve canlı, cansız tüm varlıkların “devasa boyutlardaki evidir”. İçine betondan, ahşaptan, taştan, tür tür evler; şehirler, çeşit çeşit fabrikalar, yollar… kurduğumuz, kaynakları ile hem beslenip geçindiğimiz hem de teknolojiler geliştirdiğimiz bu devasa ev, zararlı eylemlerimiz ve doğa düşmanı yaşam alışkanlıklarımız yüzünden pek çok tehlike ile karşı karşıya… İklim değişikliğinin çok yönlü olumsuz etkileri, doğal afetler ve dünya nüfusu artarken doğa; her geçen gün daha fazla korunmaya muhtaç hale geliyor. Onu korumanın en güzel yolu ise öncelikle sevgiden geçiyor…
Doğa sevgisi, çocuklara iyi gelir…
Çocuklar, doğayla etkileşim kurmalılar ki doğayı sevip koruyabilsinler. Doğayı yakından tanıma, doğa hakkında eğitim görme veya araştırma yapma, doğayı deneyimleme ve onun tadını çıkarma fırsatı bulan herkes, her çocuk doğayı sever… Doğa ve doğal öğelerle çevrili olmak, çocuklara sonsuz fayda sağlar… Doğa, insanları yargılamaz. Doğayla baş başa kalmak, tam da bu yüzden çocuklar ve herkes için “huzur verici, stresi azaltan ve benlik saygımızı geliştiren bir deneyimdir”. Herkes doğada güzellik ve sakinlik bulabilir. Doğa, çocukları merak etmeye ve keşfetmeye teşvik eder. O, yaptığımız her şeyin ve insanlık olarak tüm icatlarımızın, keşiflerimizin ana kaynağıdır. Doğada zaman geçirmek, çocuklara; doğanın “sonsuz çeşitlilikte varlığın evi” olduğunu, tüm canlılarla empati kurmayı ve her varlığın önemli olduğunu öğretir. Yetişkinlerin rehberliğinde ve eğlendirici oyunlar eşliğinde çocuklar; doğayı sevmeyi, ona karşı nazik ve saygılı olmayı öğrenebilirler.
Günümüzdeki araştırmalar gösteriyor ki yeni nesil çocuklar, doğadan daha çok ekran başında zaman geçirmeye meyilliler. Ormanda hayvanları gözlemlemek, ağaçlara tırmanmak, çimlerde yuvarlanmak, dalgaların ya da kuşların sesini dinlemek yerine hafta sonunu ekran karşısında geçirmeyi tercih eden bir çocuğunuz olabilir. Onu doğayla daha fazla bağ kurmaya teşvik etmek istediğinizde başta size karşı çıkabilir. Bu doğaldır ancak ona örnek olarak ve eğlenceli doğa etkinliklerini bir rutin haline getirerek çocuğunuza doğa sevgisi kazandırabilirsiniz. Aşağıdaki öneriler, size bu konuda ilham verebilir.
Doğayı Araştırın, Tanıyın!
Doğaya sevgi göstermenin en iyi yolu, onu öğrenmekten geçer. Neden ailenizle doğada daha fazla zaman geçirmeyi denemiyorsunuz? Çocuklarınızla yerel parkları, ormanları sık sık ziyaret edebilirsiniz. Denizleri, nehirleri, gölleri ve dağları, çok çeşitli habitatları keşfe çıkabilirsiniz. Doğada yürümek ya da bisiklet sürmek, kamp yapmak gibi pek çok etkinliği hayatınızın rutin bir parçası haline getirebilirsiniz. Kar, yağmur demeden hava durumunu ve mevsimlerin etkilerini gözlemeleri için çocuklarınızı dört mevsim boyunca doğayla buluşturabilirsiniz. Elbette, bunu yaparken güvenliği ve sağlığı korumayı ön planda tutmanız her zaman en doğrusudur. Evinizden çıkmadan da pencerenizden bakarak mevsimleri, bahçedeki ağacın gelişimini, çevredeki hayvanların davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Doğa temelli eğitici videolar, kitaplar ve oyunlar; sahipleneceğiniz evcil hayvanlar, kendi emeğinizle yaratıp bakımını üstleneceğiniz bir bahçe veya eğitici doğa etkinlikleri; çocuklarınızı doğaya yaklaştırmanıza yardımcı olur. Önemli olan, nerede olursanız olun doğayı takdir etmek ve onun tadını çıkarmak için bol bol zaman ayırmanızdır.
Harikalar Dünyasını Keşfetmesini Sağlayın!
İster doğanın tam göbeğinde ister mahallenizde olun, doğa her yerde varlığını gösterir. Dışarıya çıktığınızda çocuğunuzun gözlerini etrafındaki harikalar dünyasına açmayı deneyin. Kaldırımlardaki çatlaklarda küçük kır çiçeklerinin büyüdüğü yerleri, bir kulübenin çatısında filizlenen yeşillikleri veya kuşların yuvasını işaret edin. Ay’ın evrelerini ve yıldızları, hava durumunun çevrenizde yarattığı etkileri birlikte gözlemleyin. Dürbünler, el fenerleri gibi onları gözlem yapmaya teşvik eden malzemelerden faydalanın. Yeşil yaprakların ürettiği oksijenden, evler ve mobilyalar için malzeme sağlayan ahşaptan, yiyeceğimizi üreten ekinleri destekleyen ve tozlaşmayı sağlayan arılardan, diğer böceklerden bahsedin. Ayağınızın altındaki toprağı anlatın çocuklarınıza… Toprağın, doğanın gelişmesine yardımcı olan besinleri sağlayan devasa bir doğal geri dönüşüm sistemi olduğunu; Dünya’nın %70’ini kaplayan okyanusların sadece kocaman bir su kitlesi değil aynı zamanda oksijenimizin %50’sini sağlayan bir yaşam kaynağı olduğunu; ormanları neden korumamız gerektiğini anlatın onlara… Ayrıntılarda gizli olan doğal mucizeleri birlikte keşfedin!
Sürdürülebilir Bir Dünya için Doğayı Ailece Koruyun!
Konu gezegenimizi ve doğayı kurtarmaya geldiğinde, krizlerin boyutu karşısında çocukların kendilerini çaresiz ve umutsuz hissetmeleri kolaydır. Onlara küçük adımların, çok değerli olduğunu anlatabilirsiniz. Doğayı korumaya yardımcı olan eylemler illa da çok fazla zaman veya enerji gerektirmez; çocuklarınızın da dâhil olabileceği birçok basit görev var. Biliyor musunuz? Her 3 kişiden 1’i dişlerini fırçalarken musluğu açık bırakıyor ve bu her gün 24 litre su israfına neden oluyor! Daha kısa duşlar almak, bir odadan ayrılmadan önce tüm ışıkların kapalı olduğunu kontrol etmek veya kullanılmadığında elektrikli aletlerin kapalı olduğundan emin olmak gibi basit eylemlerde bulunmaları için onları teşvik ederek çocuklarınıza israftan kaçınarak doğayı korumayı öğretebilirsiniz.
Biliyor musunuz? Her yıl milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor! Tüm bu çürüyen atıklar, iklim değişikliğine sebep olan sera gazlarının yayılımına katkı sunuyor. Son 70 yılda plastik, Dünya'nın her köşesine ve kuytusuna nüfuz etti. Özellikle tek kullanımlık plastik ürünler, gezegenimizi endişe verici oranlarda kirletiyor ve besin zincirine dâhil oluyor. Acil önlem alınmazsa, şu anda okyanusa giren tahmini 11 milyon metrik ton plastik, önümüzdeki yirmi yılda üç katına çıkacak. Plastik poşetlere hayır demek, yenilenebilir enerji türlerini hayatımıza katmaya çalışmak, enerji tasarruf etmek, tüketim yaparken çevre dostu ürünleri tercih etmek, atıklarımızı veya eski eşyalarımızı geri dönüştürmek, gereksiz yere harcama yapmamak, gittiğimiz her yerde çöpümüzü toplamak, araba yerine toplu taşımayı veya bisikleti tercih etmek, ağaç dikme veya plastik çöpleri toplama gibi doğayı korumaya yönelik eylemlere katkıda bulunmak veya bunların öncüsü olmak gibi pek çok adımı çocuklarınızla birlikte atabilirsiniz. Çoğunluk tarafından gerçekleştirilen bu tür küçük eylemler, doğamız için gerçek bir hediye olabilir.
KidZania İstanbul,
“Daha Sürdürülebilir Bir Dünya" için Harekete Geçti!
KidZania İstanbul, Dünya Çevre Günü ve Çevreyi Koruma Haftası vesilesiyle 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında çocukları “Daha Sürdürülebilir Bir Dünya” teması ile düzenlenen birbirinden eğitici ve eğlenceli etkinliklerle karşılıyor. KidZania İstanbul CEO’su Ebru Timur, bu etkinlikler ile neyi amaçladıklarını şu sözlerle ifade ediyor: “Geri dönüştürülen 1 ton kâğıt/ karton ile 17 ağacı ve 30 ton suyu, her bir ton cam ile yaklaşık 100 litre petrolü kurtarmak mümkün. Metal ve plastik geri kazanımı ile yüzde 95 enerji tasarrufu sağlamak da mümkün. Doğayı korumak, dengeli bir yaşam kurmak için atabileceğimiz pek çok adım var. KidZania İstanbul’da, tüm bu tür gerçekleri göz önünde bulundurarak ‘Daha Sürdürülebilir Bir Dünya’ hedefine nasıl katkı sağlayacağımıza odaklanıyoruz. Çocuklara; yeşili sevgi ile koruyarak, tüm canlıların yaşam alanlarına saygı duyarak ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını tercih ederek doğaya hak ettiği değeri vermeyi yaratıcı, eğlenceli ve eğitici oyunlar yoluyla öğretmeyi amaçlıyoruz.”
12 Haziran’a kadar KidZania İstanbul’a gelen tüm çocukları özel bir program bekliyor:
Sevgi evde başlar, derler. O halde doğa sevgisi de evde başlamalı. Sadece doğasever olma yolunda çocuklarımıza iyi birer örnek oluşturarak onlara doğayı nasıl takdir edecekleri konusunda çok şey öğretebiliriz ve doğa sevgisi kazandırabiliriz.
KidZania’dan sevgilerimizle,
Paylaş
Haydi çocuklara eğitim ve eğlenceyi, gerçek hayatı deneyimledikleri KidZania’yı sizde paylaşın.