0
Sepetiniz boş.
Ara toplam 0,00
Sepete Git Alışverişe devam et

AİLE İLİŞKİLERİ

AİLE İLİŞKİLERİNİZİ GÜÇLENDİRMENİN 10 YOLU

İçinde bulunduğumuz hafta, aile olmanın önemini vurgulayan bir özel günü barındırıyor: Uluslararası Aile Günü. Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edilen ve her yıl 15 Mayıs’ta kutlanan bu özel gün, uluslararası toplumun ailelere verdiği önemi yansıtıyor. Aile; kültürden kültüre, nesilden nesile ve kişiden kişiye değişen birçok tanıma sahip olsa da bu yazımızda ideal bir ailenin izinden gitmek; Uluslararası Aile Günü vesilesiyle o ideal aileyi tanımlamak ve aile ilişkilerimizi güçlendirmekle ilgili ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Aile, Nedir ve Neden Önemlidir? İdeal Aile Nedir?

Çeşitliliğin ve iletişimin arttığı 21. yüzyılın dünyasında, aile için tek bir tanım yapmak iyice zorlaştı. Demokrasinin sürekli geliştiği ve çeşitliliğin hoşgörü ile kucaklandığı toplumlarda, alışkın olduğumuz klasik aile formatına uymayan ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak tanımların çoğalması, ailenin önemini yitirdiğini değil aksine, aile kültürünün “ideal demokratik değerler” kapsamında zenginleşme ve dönüşme çabasını gösteriyor. Aileler, bugün de önemini koruyor. İnsan, sosyal ve birlik içinde olmak isteyen bir varlık olmayı sürdürdüğü sürece aileler gelecekte de önemli topluluklar olmaya devam edecektir.

Aile; insanların dünyadaki yerini ve rolünü tanımlamasına yardımcı olan, en değerli yaşam derslerinden bazılarının öğrenildiği yerdir. Bir çocuk için aile, hayatın başlangıç noktasıdır; ilklerin yaşandığı ve öğrenildiği bir sığınaktır. Toplumsal bir ölçekten baktığımızda aile, bir toplumun kalbindeki en küçük birimdir. Her aile; kendine has kuralları, değerleri ve sorumlulukları ile toplumun küçük ölçekli bir yansımasıdır. Aileler, toplumun düzgün gelişimi için çok önemli olan -nesillerin devamlılığını sağlamak, tüm üyelerine duygusal ve pratik destek sağlamak, çocuklara ilk eğitimi sunmak ve onlara yaşamsal beceriler kazandırmak, üyelerine sosyal kimlik sağlamak gibi- pek çok işlevi yerine getirir. Daha yakın bir mesafeden baktığımızda ise karşımıza çıkan en basit ve yaygın tanım şudur: Aile, bir hukuk bağı veya kan bağı paylaşan bir grup insandır. Ancak birçok insan için aile, bu basit tanımlardan çok daha fazlasını ifade eder. Her birimiz, “Aile nedir?” sorusuna kendi tecrübelerimizden, aile hikâyelerimizden ve duygularımızdan yola çıkarak farklı yanıtlar veririz. Aile tanımlarımız farklılaşsa da “ideal bir aileyi” bazı evrensel olan temel değerlerle tanımlamak mümkündür.

İdeal Bir Aile Şunları Sağlar:

İdeal bir aile; her bir üyenin, özellikle çocukların, sınırsız ve potansiyelleri doğrultusunda gelişmesini sağlayan, güvenli ve istikrarlı, sevgi dolu bir ortam sağlar. İdeal bir aile, koşulsuz sevgi ve demokratik değerlerle beslenen bir yuvadır.

Hayatta başarılı olmak için “kabul edilmiş ve güvenilir bir topluluğa ait” hissetmek hepimiz için son derece önemlidir. Aidiyet duygusu ideal bir ailenin vazgeçilmez bir özelliğidir. İdeal bir ailede bireyler, aile yapısı içindeki yerlerinin ve rollerinin farkındadırlar. Onlar; bu ailenin ayrılmaz bir parçası olduklarını, sevildiklerini ve kabul edildiklerini bilirler.

Hepimiz; kaybolduğumuzu, başaramadığımızı ya da amacımızdan saptığımızı düşündüğümüz zamanlarda veya üzüntü, hayal kırıklıkları ve başarısızlıklar ile mücadele ettiğimiz anlarda aile desteğine ihtiyaç duyarız. Aile, desteğin en içten hissedilebileceği yerdir. İdeal bir ailede “aile desteği” her zaman yanımızdadır. Aile desteğine sahip olmak, işlerimizi daha öz güvenli bir şekilde yapmamızı ve daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlar. Sağlıklı ve ideal bir aile, her bir üyeye hayallerini gerçekleştirmeye çalışmaları için cesaret ve destek verir. İdeal bir aile, bir kişinin bir başarısızlık yaşadığında sığınıp gücünü toplayabileceği veya başarılarını, mutluluklarını kutlayabileceği bir yerdir.

İdeal bir ailede her ebeveyn, çocukları için doğru rol model olmayı hedefler. O, çocuklarına örnek olmak için kötü alışkanlıklarından vazgeçmeye ve ilham vermek için üretken olmaya gayret eder. İdeal bir ailede hata yapmaya izin vardır. Böyle bir ailede herkes hatasından öğrenmeye ve kendini geliştirmeye teşvik edilir. Ebeveynler; çocukları ile el ele verip birlikte büyümeye, gelişmeye, öğrenmeye ve eğlenmeye önem verirler. İstikrarlı ve sağlıklı bir aile, hem çocuklara hem de tüm topluma pek çok fayda sağlar. İdeal bir ailede ebeveynler; yaşadıkları topluma olumlu katkı sağlayan -empati, saygı, hoşgörü, yardımseverlik, azim, yaratıcılık, cesaret gibi temel becerilere sahip, doğasever ve barışçıl çocuklar yetiştirirler.

Aile İlişkilerinizi Güçlendirmenin 10 Yolu

Sevgi ve karşılıklı saygı, iyi ve ideal bir aileye sahip olmanın anahtarıdır. Aşağıdaki ipuçları, aile ilişkilerinizi iyileştirmenize ve böylelikle ideal bir aile ortamının sunduğu tüm desteklerden faydalanmanıza yardımcı olabilir.

Birlikte kaliteli zaman geçirin

Her aile üyesinin, aile dışında kendi hayatı olmasına rağmen aile üyeleri ile ortak faaliyetlerde zaman geçirmeye çalışması ideal olandır. Oyunlar, doğum günü partileri, piknikler, geziler, sinema geceleri... Ailece zaman geçirmek için sayısız fikir vardır. Yaratıcılığımızı biraz zorlayarak çok eğlenceli aile etkinliklerine imza atabiliriz. Örneğin, sağlıklı atıştırmalıklar eşliğinde bir hafta sonu boyunca bir film maratonunun tadını çıkarabiliriz. Her ayın son pazar gününde aile büyüklerinin ve kuzenlerin de katılacağı bir aile yemeği düzenlemek gibi aile ritüelleri belirleyebiliriz…

Aile yemeklerinin tadını çıkarın

Günümüzün telaşlı dünyasında, neredeyse tüm aile üyelerinin kendi programları vardır ve bu da bir ailenin bir araya gelip yemek yemesini zorlaştırır. Ancak, mümkün olduğunca aile yemeklerinde bir araya gelmeye çalışmamız ideal olandır. Bir aile yemeği yemek; birlikte oturup günümüz hakkında konuşmamıza, sevdiklerimizle sohbet ederek rahatlamamıza olanak tanır.

Konuşun

Zaman zaman eşler, ebeveynler ve çocuklar birbirinden uzaklaşabilir. Bu uzaklaşma, açık iletişimi engeller ve özellikle çocukların gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurur. İyi iletişim, ideal bir aile ortamı sağlamanın anahtarıdır. Bu nedenle; birbirimizle konuşmaya, birbirimizi yargılamadan dikkatlice ve sabırla dinlemeye, çekinmeden görüşlerimizi ve duygularımızı diğer aile üyeleriyle paylaşmaya her zaman özen göstermeliyiz.

Roller oluşturun

Her aile üyesinin ailede bir yeri ve rolü olduğunu hissetmesi önemlidir. Eğer, rollerin ve sorumlulukların belirlenmediği, aidiyet duygusundan yoksun bir aile yaşantımız olduğunu düşünüyorsak bunu değiştirmek için adım atabiliriz. Ebeveynlerin otoriteyi birbirleri ile tutarlı olacak şekilde paylaştığı, her üyenin rollerinin ve sorumluluklarının belirli olduğu demokratik ve adil bir düzen kurarak aile ilişkilerimizi iyileştirebiliriz.

Koşullar ne olursa olsun, ailenizi kurtarmak için çaba gösterin

Boşanmalar, ayrılıklar, ölümler gibi; bir aile için yıkıcı etkilere sahip olabilecek pek çok olumsuzluk vardır. Aile yaşamımızdaki koşullarımız, olaylarımız ne olursa olsun aile olarak bir arada kalmak için tüm fırsatları kucaklamaya gayret edebiliriz; iş birliği yaparak çocuklarımıza ve yaşlılarımıza destek olmaya devam edebiliriz.

Çatışmaları sakince çözün

Yanlış anlamalar ve çatışmalar, her ailenin yaşamının bir parçası olabilir. Bunlardan tamamen kaçınmak zordur, ancak karşılıklı çaba ile üstesinden gelmek mümkündür. Ebeveynlerin buradaki rolü çok önemlidir. Çocuklarının rehberi ve onların rol modeli olarak bir ebeveynin çatışmadaki görevi, soğukkanlılığını koruyarak -ve varsa öfkesini dindirerek- çatışmadaki tarafları adil bir çözüme ve sağlıklı iletişim kurmaya yönlendirmektir.

Şiddetli eleştirilerden kaçının

İdeal bir ailede eleştiri, kimseyi “saldırıya uğramış veya tehdit edilmiş” hissettirmemelidir. Eleştirilerimizi, belirli bir aile üyesinin olumsuz davranışlarının üstesinden gelmesine ve görüşlerini ifade etmesine destek verecek şekilde; yargılamadan, etiketlemeden ve empatik bir yaklaşımla sunabiliriz.

Ev işlerini paylaşın

Yemek yapmak, ütü yapmak ve temizlik yapmak… Bir ailede günlük olarak yapılması gereken ve pek çekici olmayan ne çok iş vardır. Tüm aile üyelerinin bunları gerçekleştirme sürecine dâhil edilmesi hayati önem taşır. Herkesin evin idaresinde yaşına uygun görevler aldığı, kimsenin sıkıcı ve yorucu ev işleriyle tek başına mücadele etmediği adil bir düzen kurarak aile ilişkilerimizi iyileştirebiliriz.

Önemsediğinizi gösterin

Hayatımızın yoğun veya monoton olduğu zamanlar olur. Böyle zamanlarda kendimizi bir rutine kaptırıp ailemizden -istemeden de olsa- biraz uzaklaşırız. Ne kadar yoğun olursak olalım ailemize onları önemsediğimizi düzenli olarak hatırlatmamız gerekir. Fırsat buldukça eşimize, çocuklarımıza veya annemize, babamıza değer verdiğimizi sevgi sözcükleri ve jestlerle göstermek hepimize iyi gelir.

Ailenizi başka ailelerle kıyaslamayın

Ailemizi başka ailelerle kıyaslamak, ilişkilerimizi zedeleyebilir. Her aile; erdemleri ve eksiklikleri, zorlukları ve neşesi ile kendine has bir topluluktur. İdeal bir ailenin amacı; kendine özgü güçlü yönleri keşfetmektir, kendi özgün ilham verici serüvenini yaşamaktır ve her bir üye için mutluluk sağlamaktır.

Uluslararası Aile Günü Kutlu Olsun!

KidZania’dan sevgilerimizle

Satın Al
Açılış Saatleri
Giriş Ücretleri
Üye Girişi Sepetim