0
Sepetiniz boş.
Ara toplam 0,00
Sepete Git Alışverişe devam et

AİLE GELENEKLERİ...

AİLE GELENEKLERİ DAHA GÜÇLÜ BAĞLAR OLUŞTURMAYA NASIL YARDIMCI OLUR?

Aile gelenekleri, nesiller arasında aktarılan ve yaşatılan faaliyetlerdir. Gelenekler, dört gözle beklediğimiz faaliyetler olmanın yanı sıra aile bağlarını ve değerlerini kuvvetlendirmek için temel oluşturur. Herkes aile üyeleriyle sağlıklı ve samimi bir ilişkiye sahip olmayı hak eder. İşte gelenekler, bu misyonu üstlenerek ailenin tüm bireylerini farklılıklarıyla birlikte aynı çatı altında toplamaya ve aile ilişkilerinin sağlıklı bir seviyede korunmasına yardımcı olurlar. Gelenek deyince hemen aklımıza bayramlar ve resmiresmî tatiller gelir. Oysa aile geleneklerinin illa da toplumsal geleneklerle bir araya gelmesi gerekmez. Aile gelenekleri, her ailenin kendisi kadar benzersiz ve özel olabilir. Belirsizliklerle ve zorluklarla dolu bir dünyada; güçlü bağlarla, empati ve kabullenme ile birbirini kucaklayan bireylerin var olduğu sıcacık bir aileyi kim istemez ki? O sıcacık sığınağımızı, yani ailemizi güçlendirmek için kendi aile geleneklerimizi başlatabiliriz. Aşağıdaki fikirler ve öneriler bize bu konuda ilham verebilir.

Gelenekler rutinlerden farklıdır…

Aile gelenekleri, tekrar tekrar meydana gelen ve sembolik anlam taşımayan günlük aile rutinlerinden farklıdır. Aile gelenekleri, tüm aile üyeleri için özel bir önem taşırken aile rutinleri, genellikle ailenin gündelik hayatını sürdürmek için gerekli olan temel faaliyetlerdir. Örneğin her gün akşam yemeğini birlikte yemek aile rutininin bir parçası olabilirken baharın ilk gününde yaptığımız bize özel bir etkinlik geleneğimiz olabilir. Örneğin, futbol taraftarlarıyla dolu bir aile, sezonun açılış gününde stadyuma gitmeyi bir gelenek haline getirebilir. Bu gelenek, büyükbaba ile başlamış ve ailenin en genç üyelerini dâhil etmeye devam ederek her yıl sabırsızlıkla beklenen bir gelenek haline gelmiş olabilir.

Geleneklerin faydaları nelerdir?

Birçok ailenin nesiller boyu süren gelenekleri vardır. Bu özel etkinlikler, tüm aile üyelerince sahiplenildiği sürece yaşamaya ve hoş anılar üretmeye devam eder.

Aile gelenekleri

Bir ömür boyu unutulmayacak ve her hatırlandığında yüzleri güldürecek hatıralar yaratır. Aile üyelerine güçlü bir aidiyet duygusu verir.
Çocukların aile ilişkilerini anlamalarına, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Kültürel mirasın ve aile değerlerinin aktarılmasına yardımcı olur.
Nesilleri birbirine bağlı tutar, tüm aile bireylerine paylaşacakları bir aile geçmişi verir.

Gelenekler nasıl oluşur, nasıl sürdürülür?

Ailemiz için yeni aile gelenekleri yaratırken yeni şeyleri denemeye açık olmak ve eğer yeterince işe yaramazlarsa bu gelenekleri sonlandırmak önemlidir. Örneğin, eğlenceli bir gelenek haline gelebileceğini düşünerek baharın ilk günü denize girmeyi planlamış olabiliriz ancak bu çoğumuzun tekrarlamak istemeyeceği bir deneyim olursa bu fikirden vazgeçebiliriz. Bir aktiviteyi sadece kulağa çılgınca ve hoş geliyor diye defalarca tekrarlamak istemeyiz. Bir aile geleneğinin amacı herkesin eğlenmesidir ve bunu düzenli olarak tekrarlamayı dört gözle beklememizi sağlamaktır. Aile geleneklerini sürdürmek biraz taahhüt ve planlama gerektirir. Aile geleneklerimizin çok fazla planlama gerektirmesi ya da çok pahalı olması zaman zaman bazı aile üyelerine göz korkutucu gelebilir. Bu yüzden, kendi aile geleneklerimizi yaratırken onları basit tutmaya çalışmamız en doğrusudur. Oyun oynamayı veya bir performans izlemeyi vb. içeren, herkes için katılımı kolay olan aile geleneklerini sürdürmek daha olasıdır. İlla da kusursuz ve lüks bir etkinlik değildir bizi mutlu edecek olan gelenek… Ailelerin para harcamadan bağ kurmasının birçok yolu vardır.

Kendi aile geleneklerimizi oluşturmaya karar verdik.
İşte bize ilham verebilecek birkaç fikir:

Eğlenceli ve herkesi gülümseten, unutulmaz anılar biriktirmemizi sağlayan aile geleneklerini keşfetmek için biraz yaratıcılık yeterli olur. Ailece paylaştığımız ortak ilgi alanları, bize gelenek yaratmak için pek çok fikir verebilir. Örneğin, bisiklet kullanmaya meraklı bir aileysek ülkenin en önemli bisiklet turunu yakından gözlemleyeceğimiz bir gelenek yaratabiliriz. Yazın ilk gününü, ailece en sevdiğimiz o plajda geçirmek; yüzme sezonunu birlikte açmak…
En uzun gecede, 21 Aralık’ta gözlemevi etkinliklerine katılmak… Baharın ilk pazar günü, sizin için özel olan bir mekânda -belki aile büyüklerinin yaşadığı köyde- geniş aile olarak bir araya geleceğimiz upuzun bir sofra kurmak; ya da ailece göl kenarında piknik yapmak... Her yılbaşında yakınlarımıza mektup ve ev yapımı hediyeler göndermek…
Her bayramda köy okullarına ailece kitap ve giysi göndermek… Aile üyelerinin her birinin doğum gününe özel gelenekler planlamak (Örneğin, ailemizin 10 yaşındaki küçük bireyi Sude’nin doğum gününde onun favorisi olan - özgün bir tarifi ve “Çikolata Dağı” gibi özgün bir adı olan- o özel pastayı ailece pişirmek ve Sude’nin gitar konserini dinlemek -böylece onun gitarda nasıl geliştiğine birlikte şahit olmak- gibi kişiye özel doğum günü geleneklerimiz olabilir.)
Her sonbaharda elma toplamaya gitmek… Ailece yemek pişirdiğimiz özel bir gün yaratmak, aile büyüklerini de soframıza konuk etmek… Kar yağışının ilk gününde kar altında sıcak çikolata partisi yapmak… Ayda bir ya da haftada bir oyun gecesi düzenlemek, birlikte doyasıya oyun oynamak,  -oyun deyince seçenekler sınırsızdır: her defasında farklı bir oyunu denemek ya da favori oyunlarımızla ilgili aile içi turnuvalar düzenlemek……- Bunlar gibi birçok fikir geliştirebiliriz; yılın hemen her zamanı için, çok çeşitli temalarda “kendimize özgü aile gelenekleri” oluşturabiliriz. Aile geleneklerimiz, aile içinde karşılıklı saygıyı ve sevgiyi besleyen harika etkinliklerdir. Maddi olarak bizi zorlamayacak ve tüm aile üyelerini mutlu edecek yeni bir aile geleneğini keşfetmek için ihtiyacımız olan tek şey, yaratıcılığımızı kullanıp ailemiz için anlamlı bir etkinlik bulmaya odaklanmaktır.
 

KidZania’dan sevgilerimizle.

Satın Al
Açılış Saatleri
Giriş Ücretleri
Üye Girişi Sepetim